Fundacja Kossakowskiego

Odsłony: 1111

"zdw2ZAPISKI DLA WNUKÓW"

Opis:

Zofia Kossakowska-Szanajca ukończyła historię sztuki na Uniwersytecie Warszawskim. Pracowała jako redaktor w oficynach PIW, Arkady, PWN. Przez dwadzieścia lat była zastępcą redaktora „Biuletynu Historii Sztuki”, wydawanego przez Instutut Sztuki PAN. W stanie wojennym pracowała w Prymasowskim Komitecie Pomocy Internowanym i Ich Rodzinom, w 1989 została członkiem Komitetu Obywatelskiego, następnie do 1998 pracowała w Biurze Zagranicznym Sejmu.

W „Zapiskach dla wnuków”, wykorzystując materiały źródłowe, przedstawia dzieje rodu Kossakowskich – szczególne miejsce w swej pamieci poświęcając postaci dziadka Stanisława Kazimierza i ojca – Jana, twórcy polskiej kardiochirurgi dziecięcej, wielkiegoi lekarza i artysty. Zofia Kossakowska w pasjonujący sposób opisuje szczęśliwe dzieciństwo w międzywojennej Warszawie, lata okupacji niemieckiej, służbę w Szarych Szeregach, Powstanie Warszawskie, w którym brała udział jako sanitariuszka Batalionu „Gurt” (odnazona Krzyżem Walecznych). Swoje wspomnienie kończy w roku 1947, gdy zdała maturę w szkole Sióstr Niepokalanek w Szymanowie.

Książka wydana nakładem Wydawnictwa „Więź”, 2009, ISBN 978-83-60356-69-2, str 310, 61 ilustracji, indeks nazwisk.

Książka w cenie 50 złstanowi cegiełkę na rzecz Fundacji Kossakowskiego.

Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej. Kupujący otrzymuje przy zakupie rachunek uproszczony

"ZAWSZE PRZESTAJE BYĆ TERAZ"ZWBT

OPIS:

Drugi tom wspomnień Zofii Kossakowskiej-Szanajcy.

Ujmujący styl opowiadania, ozdobiony pyszną anegdotą, bogactwo informacji i obserwacji, wiele nieznanych szczegółów z intelektualnego i społecznego  życia w Polsce przed 89 rokiem, - wszystkie te cechy sprawiają, ze nakreślony w "Zawsze Przestaje Być Teraz" obraz jest żywy i plastyczny.

Dostępny tylko w bezpłatnej wersji elektronicznej.

POBIERZ

Poprawiono: wtorek, 04, sierpień 2015 19:13

Odsłony: 2455

Fundacja Imienia Jana Eustachego Kossakowskiego

Top Desktop version

music Are you sure that you want to switch to desktop version?